Dakwah & Kaunseling

Dakwah Kaunseling & Masyarakat

Teras utama yayasan dalam meningkatkan kualiti hidup masyarakat merangkumi tiga aspek iaitu pengetahuan dan amalan agama,  kemahiran menangani masalah hidup dan kemahiran sara hidup.

Cara Perlaksanaan

• Aktiviti dan program yang¬†djalankan melalui penyebaran maklumat, bengkel, aktiviti kerja lapangan, dan perkhidmatan klinik yang bertujuan untuk pembangunan ummah.
  • Penyebaran maklumat dan komunikasi adalah menggunakan platform media sosial boleh di akses oleh masyarakat seluruh Malaysia.
  • Pada masa ini, bengkel kebanyakan dijalankan disekitar alor setar/UUM, yayasan bercadang untuk menjalankan bengkel bergerak di seluruh lokasi di Malaysia mengikut permintaan. Sukarelawan digalakkan hadir ke bengkel TOT dan mennyebarkan program tersebut di tempat masing-masing sebagai fasilitator atau penganjur program.
  • kerja lapangan tidak terikat pada mana-mana lokasi dan boleh dilaksanakan secara glokal iaitu sukarelawan boleh laksanakan projek ditempat masing-masing dengan sokongan dan usahasama dari yayasan nusrah.